Fonduri europene pentru digitalizare – In ce constau aceste fonduri si la ce ajuta?
Ai in plan un proiect digital? In acest caz, trebuie sa stii ca se sprijina proiectele de imbunatatire a digitalizarii prin fonduri europene. Obiectivul este de a valorifica avantajele digitalizarii in beneficiul tuturor locuitorilor din Europa deci si de la noi din tara.
Scopul este de a raspunde provocarilor legate de dezvoltarea capacitatilor digitale ale intreprinderilor, asigurand in acelasi timp securitatea datelor si evolutia catre sobrietatea digitala. Dar si de a exploata benficiile digitalizarii pentru cetateni, intreprinderi, organisme de cercetare si autoritati publice.
Care sunt obiectivele sale si de ce ar trebui sa accesezi si tu fonduri europene pentru digitalizare?
Obiectivul este de a promova o cultura a inovarii prin sprijinirea si sustinerea celor mai inovatori actori digitali din toate sectoarele, prin incurajarea actorilor economici sa adopte tehnologia digitala, prin sprijinirea, sustinerea si promovarea inovatorilor digitali din Europa si a proiectelor lor, prin dezvoltarea relatiilor cu cetatenii si a serviciilor digitale oferite de autoritatile locale si, in cele din urma, prin integrarea transformarii digitale si a rezultatelor acesteia in politica de atractivitate.
Obiectivul este de a se inscrie intr-un proces de progres si de transformare digitala in toate componentele sale tehnice si organizatorice si de a integra provocarile societale de durabilitate.
Iata cateva exemple de operatiuni vizate de acest sistem:
- Actiuni in jurul datelor si serviciilor digitale legate de utilizarea datelor si a ecosistemului regional;
- Actiuni colective pentru transformarea digitala a intreprinderilor si a regiunilor: comert electronic, incredere digitala, identitate digitala, securitate cibernetica, sobrietate digitala, e-sanatate, e-cultura etc.;
- Incurajarea aparitiei unui hub de inovare digitala;
- Sprijinirea spatiilor de resurse digitale (locuri terte, spatii de co-working, FabLabs, teleworking etc.);
- Consolidarea si dezvoltarea unei infrastructuri comune de retele de servicii de nivel inalt;
Un cadru strategic simplificat
Perioada de programare a fondurilor europene 2014-2020 a fost structurata in jurul a 11 obiective tematice.
Perioada 2021-2027 este axata pe aceste 5 prioritati pentru Europa:
- mai inteligenta, prin inovare, digitalizare, transformare economica si sprijin pentru intreprinderile mici si mijlocii;
- mai verde, cu zero emisii de carbon, dar si prin investitii in tranzitia energetica, in energiile regenerabile si in lupta impotriva schimbarilor climatice;
- mai conectata, cu retele strategice de transport si de comunicatii digitale;
- mai sociala, care va da o expresie concreta setului european de drepturi sociale si va sprijini locurile de munca de calitate, educatia, competentele, incluziunea sociala si accesul egal la asistenta medicala;
O Europa mai aproape de cetatenii sai, care va sprijini strategiile de dezvoltare la nivel local si dezvoltarea urbana durabila in intreaga Uniune Europeana.
Strategia digitala europeana
Spre finalul programului H2020, Europa a adoptat strategia privind piata unica digitala pentru a crea oportunitati digitale pentru persoane si intreprinderi si pentru a consolida pozitia Europei ca lider mondial in economia digitala.
Strategia digitala a UE continua unul dintre obiectivele principale ale acesteia, si anume o Europa adaptata erei digitale (inclusa si in programul Orizont Europa), al carui scop este de a se asigura ca aceasta transformare aduce beneficii cetatenilor si intreprinderilor, ajutand in acelasi timp UE sa isi atinga celalalt obiectiv, si anume neutralitatea climatica pana in 2050.
Comisia este hotarata sa faca din urmatorul deceniu „deceniul digital” al Europei. Europa trebuie sa isi consolideze acum suveranitatea digitala si sa stabileasca standarde, mai degraba decat sa le urmeze pe cele ale altora, cu un accent clar pe date, tehnologie si infrastructura.
La 26 ianuarie 2022, Comisia a prezentat o Declaratie europeana privind drepturile si principiile digitale RO: Declaratia europeana privind drepturile si principiile digitale pentru deceniul digital, care urmareste sa ofere fiecarui cetatean o idee clara despre transformarea digitala pe care Uniunea o promoveaza si o apara. Declaratia va servi, de asemenea, drept ghid pentru factorii de decizie politica si pentru intreprinderi atunci cand vine vorba de noile tehnologii.
Fonduri europene pentru digitalizare – Avantaje
In consecinta, lumea digitala nu mai este doar o problema pentru specialisti, ci pentru toti cetatenii. Cetatenii si economia de astazi au intrat in era digitala. Tehnologiile digitale si comunicatiile digitale sunt prezente in fiecare aspect al vietii noastre. Tot ce avem nevoie este accesul la internet de mare viteza. Avem nevoie sa fim conectati. Economia noastra are nevoie de acest lucru. Toata lumea are nevoie de ea. Si trebuie sa investim acum in aceasta conectivitate. Acesta este motivul pentru care Comisia propune reformarea pietelor europene de telecomunicatii. Se doreste sa se creeze un nou cadru juridic care sa atraga si sa permita investitiile in conectivitate. Companiile ar trebui sa isi poata planifica investitiile in Europa pentru urmatorii 20 de ani. Pentru ca, daca se investeste in noi retele si servicii, in urmatorul deceniu vor fi create cel putin 1,3 milioane de noi locuri de munca.
Revolutia digitala continua, schimband lumea cu implicatii de mare amploare. Progresele tehnologice, cum ar fi Internetul lucrurilor (IoT), analiza datelor, robotica si inteligenta artificiala, transforma economia si societatea in ansamblu. Intreprinderile mari, mici si mijlocii, autoritatile nationale, regionale si locale, precum si cetatenii individuali, toti sunt profund afectati de dezvoltarea si utilizarea pe scara larga a tehnologiilor digitale.
Datele se afla in centrul acestui fenomen. In fiecare zi gasim noi modalitati de colectare a datelor, de interpretare, de utilizare si de vizualizare a acestora. Volumul de date digitale creste in mod spectaculos.